Groenten uit Andalusië: sterrenkeuken voor vegetariërs

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 18:02

Restaurant El Lago is al langer een buitenbeentje in de gastronomische scène van Marbella. Om te beginnen ligt het torenhoog aan de rand van de stad op een golfterrein. 's Middags is het gewoon een clubhouse, 's avonds verandert het in een gastronomisch restaurant. Al sinds 2005 bekroond met een Michelinster. Toen zwaaide Celia Jiménez hier nog met de pollepel. Ondertussen heeft ze haar eigen sterrenzaak in Córdoba en passeerden al flink wat chefs langs het fornuis. Zoals Diego Del Río (nu Boho Club) en Juanjo Carmona (nu Cávala). Al die tijd wist het restaurant wel zijn ster te houden. El Lago is in handen van een Italiaanse familie die iedere keer weer de juiste keuze maakt in hun zoektocht naar culinaire perfectie.

Er waait nu weer een ander briesje door de sterrenzaak. Roberta (de kleindochter van de Italiaanse stichter) drukt haar stempel op de events en de marketing en koos er samen met chef Fernando Villasclaras voor om de weg in te slaan van de kilometer 0-gastronomie. Haar voorliefde voor vegetarisch eten speelt zeker ook mee in deze keuze. Door de jaren heen wist El Lago al een goede relatie op te bouwen met lokale leveranciers en die reputatie maakt het nu tot zijn uithangbord.

Maar wat krijg jij op jouw bord? Dit is één van de weinige Michelinrestaurants in Spanje waar je resoluut kan kiezen voor een vegetarisch menu (Menú Terrá - 120 euro).  Meer zelfs: de aperitiefhapjes zijn altijd 100% vegetarisch.

 

Kilometer 0-gastronomie als uithangbord

Bij het aperitief komt een “duurzame” groentebouillon met tapioca met munt gemaakt van het 'groenteafval' van die dag. En op smaak gebracht met een palo cortado. Meer gedurfd is het mandarijntje dat wordt gevuld met een salmorejo van mandarijn en venkel en de lekkere kuzu meringue met melkkaas uit Coín en ratatouille. Eerder brutaal is de keuze om een radijsje uit Estepona te serveren dat wordt omhuld met een salmoretta van kappertjes. Het enige gerecht dat je met de neus, maar vooral de mond, op het feit druk dat je vegetarisch aan het eten bent.

Kleuren voor het oog, smaken voor de mond

Het meest kleurrijke gerecht is de porra van rode biet en tartaar van aardbeien met groene mosterd. De kleuren springen in het oog, en de smaken barsten open in de mond. We zitten in een Michelinrestaurant, en dus mogen de producten best wat exclusiever zijn. We worden op onze wenken bedient met een artisjok uit Alhaurin met vichysoisse en zwarte truffel. De seizoensgroenten passeren de revue in een 'gargouille' met een extractie van groene sla uit Málaga

Ook signatuurgerechten van vis en vlees

Op deze bijzondere perspresentatie wilde de kok niet alléén zijn vegetarische gerechten op de kaart zetten maar kregen we ook enkele van zijn andere creaties voorgeschoteld. Vielen bijzonder in de smaak: de salmonete met een Hollandaisesaus en de dobbelsteentjes van mango. De salmonete was lekker sappig onder de grill gegaard en de mango gaf een zoete toets en ruimde het vettige van de saus weg. Voor de vleesliefhebbers: de zwezerik met bigaradesaus, erwten en harizza.

Gedurfde desserts met groenten

De kok toonde lef en zijn kunde om met groenten te koken door ook aan de desserts een onverwachte wending te geven. Als eerste: zoete aardappel uit de Axarquía met Miel de caña en een granizado van moscateldruif. Vervolgens geroosterde pastinaak met een sorbet van laurier, peer en pecannoten. Om af te sluiten met een klassieke Montblanc.

 

De meest opvallende wijntjes die ons vergezelden:

- een licht rosé gekleurde Ensayo de burbujas van Vigiriega uit Granada

- de krachtige Doble12 van Cabernet Sauvignon uit de Sierra de Málaga.

 

Het fijne aan deze avond op topniveau was dat we 15 verschillende gerechtjes kregen opgediend maar dat we niet met een overvolle maag van tafel gingen. Een licht verteerbare ervaring met de beste groe(n)ten uit Andalusië.

Meer info: www.restauranteellago.com

 

Reisgids voor wie de keukengeheimen, evenementen en topadresjes van de lekkerste streekproducten uit Andalusië wil ontdekken. 154 pagina's om jouw reishonger te stillen.

De topadresjes van restaurants met respect voor de lokale keuken en producten. Geselecteerd en voorgeproefd door Foodie Felipe en zijn amigos. Van sterrenrestaurants tot de authentieke plattelandskeuken, maar elk op zich smaakmakers van de Andalusische gastronomie.

 

Je kan deze gids in pdf-vorm op jouw mailadres toegestuurd krijgen. Dan betaal je géén verzendkosten. Deze optie selecteer je bij het bestelproces.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.